Парламентът възложи на правителството да ускори процеса за приемането на еврото

...
Парламентът възложи на правителството да ускори процеса за приемането на еврото
Коментари Харесай

Депутатите решиха за еврото, какво следва

Парламентът разпореди на държавното управление да форсира процеса за приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 година, при курс 1,95583 лева за 1 евро. Със 157 гласа „ за ”, 28 „ срещу ” и 23 „ въздържали се ” Народното събрание одобри препоръчаното от ГЕРБ-СДС решение.

В поддръжка гласоподаваха от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме Промяната ”, Движение за права и свободи и „ Демократична България ”. От „ Възраждане ” бяха срещу, „ Българска социалистическа партия за България ” се въздържа, а от „ Български напредък ” гласоподаваха с „ срещу ” и „ въздържал се ”.
-->
С решението се разпорежда на Министерския съвет, в съгласуваност с Българска народна банка, да форсира консултациите и договарянията с европейските институции, страните членки, чиято парична единица е еврото, и с страните, участващи в механизма зa обменните курсове (ЕRM II), с оглед приемане на еврото в България с целева дата 1 януари 2024 година

България приема еврото при опазване на формалния валутен курс на лв. към еврото, еднакъв на централния курс от 1,95583 лева за 1 евро, е записано още в решението, предава Българска телеграфна агенция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР